05 11 2018

Św. Marcin zaprasza na gęsinę

Restauracja Ostromecka

Jak co roku w tym okresie zapraszamy wszystkich do spróbowania naszych potraw przyrządzanych z najlepszej kujawskiej gęsiny. W tym okresie w naszej restauracji będzie królowała gęsina. W naszym menu na stałe goszczą różne gęsinowe przysmaki, ale przez te kilka dni przygotowaliśmy dodatkowo kilka wyjątkowych potraw.

Już w najbliższą sobotę, 10 listopada zapraszamy wszystkich ...

Czytaj dalej...
20 04 2016

Od zagrody do gospody - seminarium

W najbliższy wtorek w naszej restauracji odbędzie się seminarium 

Od zagrody do gospody
wieprzowina ras rodzimych
na kujawsko-pomorskich stołach

Od wczesnego przedpołudnia będa trwały wykłady i prezentacje, których efektem ma być wzrost zainteresowania hodowlą ras rodzimych w naszym regionie. Poniżej prezentujemy program seminarium:

Pobierz program seminarium w pliku ...

Czytaj dalej...
19 04 2016

Kotlet z puławskiej

Restauracja Ostromecka

Na stronie Telewizji Pałuki został opublikowany artykuł opisujący hodowlę trzody rasy puławskiej. Jako, że jesteśmy stałym odbiorcą produkcji gospodarstwa pana Sławomira Homeja, polecamy ten tekst Waszej uwadze. Warto przeczytać i dowiedzieć się, jakich składników używamy do przygotowywania naszych potraw.

Poniżej krótki fragment dotyczący współpracy z naszą ...

Czytaj dalej...
09 11 2015

Odkryj naszą wieprzowinę

Restauracja Ostromecka

Już poleciliśmy wieprzowinę puławską z naszej kuchni, krótko opisaliśmy jej zalety, ale nie napisaliśmy najważniejszego.

Nie jest tajemnicą, że mięso tego rodzaju nie jest powszechnie dostępne, trudno nawet znaleźć je w ofercie hurtowej zakładów mięsnych. A jednak są godpodarstwa, które wierne tradycyjnym, naturalnym metodom hodowli dostarczają najwyższej jakości ...

Czytaj dalej...
26 10 2015

Wieprzowina puławska w naszym menu

Restauracja Ostromecka

Nikt nie ma wątpliwości, że to jakość surowca decyduje o smaku i aromacie potraw. W przypadku potraw i wyrobów mięsnych jest to o tyle istotne, że rynek już od lat jest zdominowany przez mięsa pochodzące z hodowli przemysłowych. Trudno dzisiaj skosztować dań przygotowywanych na bazie mięsa pochodzącego od świń hodowanych metodami tradycyjnymi, na wolnym wybiegu i karmionych ...

Czytaj dalej...